Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Svamp är en sentimental blomma

KonstnärMelin, Truls
År2018
PlatsBromma
Teknik/MaterialStengods
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.3506782 long: 17.854645

Kanaanbadet i Grimsta naturreservat är ett vackert rekreationsområde vid Mälarens strand. Truls Melin har skapat ett platsspecifikt konstverk som utgör ett nytt blickfång mitt i naturen.

Truls Melins konst talar med en lågmäld men distinkt röst. Hans formspråk är personligt och poetiskt. Varsamt insmugna självbiografiska referenser finns där ibland. Hans verk påminner ofta om överdimensionerade leksaker som hos vuxna väcker och hos barn skapar minnen. Delar av maskiner och fordon, som cyklar, båtar eller flygplan återkommer som motiv i gåtfulla konstruktioner i flera delar som fogas samman. Melins konst slår en brygga mellan klassisk skulpturtradition och postmodernismens ironiska återbruk.

Den platsspecifika skulpturen för Kanaanbadet består av 1022 stengodsplattor med svampmotiv i högrelief. Plattorna är glaserade i ljusrosa på Porslinsfabriken i Lidköping. Små, besläktade och ändå helt unika delar fogas här samman i en monumental helhet med måtten 2,6×5,5 m. Skulpturens uppbyggnad och plattsättning är utförd av Ismo Riipinen och Peter Fridén.

Som minimalisterna på 1960-talet väljer Truls Melin enkla former som ingår i ett seriellt system. Hans skulptur lockar med sin anspråkslösa skönhet som på ett sofistikerat sätt genomsyrar både formen och innehållet. Den poetiska titeln Svamp är en sentimental blomma både inbjuder till och drar sig undan tolkningar. Här finns nostalgi, mild humor och absurda inslag. Medan tanken förvirras, går känslan på högvarv. För logiken i Truls Melins verk är helt hans egen. Hans konst är som en dröm om det som vanligtvis kallas verkligheten.

Truls Melin, född 1958 i Malmö, bor och arbetar i Köpenhamn. Han utbildades vid Malmö Konstskola Forum 1978–79 och vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn 1979–84. Melin representerade Sverige på Venedigbiennalen 1993. 2007 fick han Moderna Museets Vänners skulpturpris.

Melin, Truls, 2018, Bromma, Stengods, Päivi Ernkvist