Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konstpaus #10

KonstnärKevin McGloughlin
År2022
PlatsKatarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan
KonstprojektledareFrida Cornell, Stefan Otto

Den irländska konstnären Kevin McGloughlin visade filmerna Epoch och Third Man on the Moon på stadens stora LED-skärmar. I Epoch flimrar tusentals drönarfoton av jordskorpan förbi i ett

furiöst tempo. Urbana miljöer, odlingslandskap, bergskedjor och öknar reduceras till former och färgfält. Snart kan man urskilja animationer i upprepningarna som växer fram i de skilda topografierna. En damm eller sjö vandrar runt som en vattendroppe i bildplanet, åkerlappar blir klockor som räknar ner och vägar blir till revor, mönster och blommor. Konstnären beskriver själv filmen som en visuell representation av vårt beroende av jorden i all dess sårbara storslagenhet. Filmen är både en uppmaning och ett rop på hjälp. Varför förstör vi förutsättningarna för vår egen existens?

I den andra filmen förekommer Charles ”Pete” Conrad Jr, mannen som var kapten på Apollo 12-färden och som blev den tredje män- niskan att gå på månen. I Kevin McGloughlins version har han tre huvuden, och hans tre par ögon tittar ner på oss. De tycks undra vad vi håller på med.

Kevin McGloughlin är filmare och animatör som med sitt intensiva och expressionistiska uttryck gjort sig känd för att tänja gränserna för det visuella språket. Han arbetar närmast abstrakt med ett experimen- tellt förhållningssätt och även om han är självlärd så började han inte helt överraskande sin karriär som målare och fotograf innan han valde filmen som konstnärligt medium. Kevin McGloughlin bor och verkar i Sligo, Irland. Han är autodidakt och har medverkat i en rad utställ- ningar, digitala och fysiska, över hela världen. Han utforskar olika experimentella tekniker och arbetar även med elektronisk musik. 

Kevin McGloughlin, 2022, Katarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan, Frida Cornell, Stefan Otto