Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konstpaus #13

KonstnärMai Hofstad Gunnes
År2022
PlatsKatarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan
KonstprojektledareFrida Cornell, Stefan Otto

I Konstpaus #13 ingick de unikt sammansatta utdragen från filmerna B. The Second Letter och When A is G av den norska konstnären Mai Hofstad Gunnes.

Mai Hofstad Gunnes är bosatt i Oslo och arbetar med film, video­installationer och collage. Hon har utvecklat ett personligt bildspråk baserat på en sorts associativ logik. Med stort intresse för vetenskap och arkitektur undersöker och dekonstruerar hon i sina senaste verk de minsta byggstenarna i vår värld. I filmen When A is G utforskar hon cellulära processer genom stillbilder och rörliga sekvenser med en grupp kvinnor. Kvinnorna representerar de fyra nukleinbaserna som DNA består av: adenin, tymin, guanin och cytosin. Kvinnornas interaktion med varandra genom rörelser och gester upprepas oändligt. Kanske uppstår plötsligt, av en slump, en ny rörelse som ruckar ordningen och orsakar en mutation.

I filmen B. The Second Letter följer vi en kvinnas associationsprocess från det subjektiva till det kollektiva genom hennes besatthet av bokstaven B. Kvinnans olika idélager gestaltas av en grupp dansare. I specialversionen av verket som tagits fram för Stureplan ser vi tydligt konstnärens intresse och vilja att förkroppsliga inre skeenden hos människan, fysiska såväl som konceptuella.

Mai Hofstad Gunnes, född 1977, är utbildad vid Universität der Künste, Berlin, CCA Kitakyushu, Japan och på Trondheim Kunst- akademi, Norge. Hon medverkar flitigt i internationella sammanhang. Hennes verk har bland annat visats på Entrée, Bergen, Baltic 39, Gateshead/Newcastle, Trondheim Museum of Art, WIELS Contemporary Art Centre, Brussels and UKS (Young Artists’ Society). 

Mai Hofstad Gunnes, 2022, Katarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan, Frida Cornell, Stefan Otto