Den svenske konstnären AUJIK (Stefan Larsson) återvände till Stockholm från Japan med sviten Spatial Bodies: Osaka – Hongkong – Shenzhen (2016–2019). Hans filmer visades på de stora LED–skärmarna i Stockholm i Konstpaus #4.
Verken utgår från de tre storstädernas arkitektur och tar oss med på en svindlande resa genom ständernas plötsligt levande och föränderliga strukturer. Inspirationen kommer bland annat från den arkitektoniska rörelsen Metabolism som uppstod i Japan efter andra världskriget. Den riktade in sig på en fusion av idéer om arkitektoniska megastrukturer och biologisk och organisk tillväxt. Här framträder skyskraporna liksom animerade, i en ändlös horisontell och vågrät rörelse.
Filmen om den kinesiska staden Shenzhen visades på Stureplan. Med sin unika stadsplanering och snabba tillväxt utmärker sig Shenzhen med sin arkitektur av stål, glas och stora parker. Staden böljar fram och tillbaka, drömskt och suggestivt. Även Hongkong, som visades på Kungsgatan, framträdde färgstarkt, inbäddad i höga, grönskande berg.
På Katarinahissens tre skärmar visades svitens första film, Osaka. Den är dovare i sin färgskala än de andra och utgörs av tre tagningar över olika områden i staden. Varje del fick en egen skärm.
De tre filmerna i Spatial Bodies beskriver olika urbana landskap som genom AUJIKs bearbetning framträder närmast som organiska livsformer. Med hjälp av tekniken AR, augmented reality (förstärkt verklighet) förhöjs de arkitektoniska elementen. Stadslandskapet framstår som en magisk upplevelse. I sitt arbete med filmerna har AUJIK bland annat använt sig av drönarfilm, datorrendering, 3D–teknik och digitala kartsystem.
AUJIK (Stefan Larsson), född 1973, är utbildad vid Umeå konsthögskola och bor och arbetar sedan tolv år tillbaka i Kyoto, Japan. Hans videoverk är representerade av BANK/Mabsociety i Shanghai och har visats på internationella utställningar och biennaler.