Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konstpaus #5

KonstnärWillgren Tina
År2021
Teknik/MaterialVideo
KonstprojektledareFrida Cornell, Stefan Otto
Koordinaterlat: 59.335754 long: 18.063848

Tina Willgren rör sig hemtamt i den digitala konstvärlden och arbetar främst med rörliga bilder. Hon klippte om sin film After Hours i tre olika varianter speciellt för Konstpaus #5.

Willgren använder sig av en spelmotor som ett slags collage-generator och kombinerar material från olika källor till ett eget unikt uttryck. En mängd 3Dmodeller, grafiska element, fotografier och animationer förvrängs, bearbetas och till och med felanvänds så att nya samband och kombinationer uppstår. Konstnären beskriver sitt arbete som ”ett sätt att processa interneterans bildflöde och den föränderliga värld som oavbrutet når oss genom våra skärmar”.

After Hours visar en psykotisk dans, där fragment av människoskepnader eller avatarer, kläder och andra artefakter dansar asymmetriskt på ett blinkande discogolv. Det är som att vi bjudits in till en hemlig klubb eller en ”Wunderkammer” där digitala halvfabrikat möts för att dejta och slå sig ihop till något nytt: en ny livsform. En märklig ömhet infinner sig inför detta datorgenererade men i rörelserna märkligt mänskliga digitala skrotupplag. Verket är också inspirerat av ett laggande dansgolv i onlinevärlden, det numera ålderdomliga Second Life.

”Jag är intresserad av hur egna kroppsliga upplevelser av rörelse kan projiceras på virtuella figurer, speciellt när tekniken inte fungerar som den ska. Och hur vi via störningar i bilden som uppstår, föreslås ett nytt slags kropp”, säger konstnären.

Filmen, som ett extra, digitalt nattliv, dygnet runt, visades i tre unika versioner, anpassade efter skärmarnas olika förutsättningar och skillnaderna i stadsrummet.

Tina Willgren, född 1972, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och hennes videoverk har under de senaste åren visats flitigt på utställningar, biennaler och i olika screeningprogram världen över.

Willgren Tina, 2021, Video, Frida Cornell, Stefan Otto