Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konstpaus #8

KonstnärDavid Shrigley
År2022
PlatsKatarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan
KonstprojektledareFrida Cornell, Stefan Otto

Tre kortfilmer av den brittiske konstnären David Shrigley – The Artist, Lightswitch och Ones – visades på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Mångsysslaren David Shrigley har de senaste årtiondena dykt upp som en av konstvärldens fixstjärnor. Med underfundig humor och knivskarpa iakttagelser av livets omöjligheter och absurditeter har hans verk tagit plats på biennaler och museer världen över.

Basen i Shrigleys konstnärskap är enkla tuschteckningar med handskrivna texter eller ordlekar, men han arbetar också med installationer, skulptur och animation. Shrigley rör sig även regelbundet utanför konstvärlden och har samarbetat både med musiker som Blur och med klädföretag som Pringle och Comme des Garçons. Han har också skapat en restauranginredning och tatueringar. Det finns en ömhet i hans arbeten som bjuder in och vädjar till vår medkänsla och får oss att slappna av. I nästa ögonblick knäpper han oss på näsan med en egensinnig, svartsynt humor som träffar mitt i prick. Hans filmer är satiriska betraktelser över den mänskliga vardagens alla vedermödor.

David Shrigley, född 1968, växte upp i Leicester i Englands East Midlands och är utbildad på Glasgow School of Art. Han nådde snabbt framgång och 2013 blev han nominerad till det prestigefulla Turner-priset. Han har ställt ut flitigt över hela världen med stora separatutställningar i bland annat New York, Paris, Santiago, London och Tokyo. 

David Shrigley, 2022, Katarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan, Frida Cornell, Stefan Otto