Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Ljudbänken #6, Sergels torg

KonstnärCoH
År2020
PlatsSergels torg
Teknik/MaterialLjud
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3324456 long: 18.064191

Ljudbänken gjorde sitt sista stopp inom ramen för det uppmärksammande, treåriga samarbetet mellan Stockholm konst och Audiorama. För sjätte och sista gången placerades den ut i Stockholm. Det nyskrivna verket Cure for Humanity av ljudkonstnären CoH var ett artificiellt körstycke på ett okänt språk. Genom Sergels torg, mitt i stadens hjärta, passerar besökare från alla kontinenter.

De talar olika språk och representerar såväl olika kulturer som olika religioner. ”Det är dessa skillnader som ger färg åt världen. Men de är även roten till missuppfattningar, konflikter och ibland även till krig och globala trauman”, säger ljudkonstnären CoH. ”Den mänskliga rösten är oavsett dessa olikheter kapabel att kommunicera sin närvaro, även bortom verbala uttryck.

Vokalerna själva, som artikulerar människans andning, står för själva essensen av vad samtliga språk och religiösa sånger kan reduceras till. Cure for Humanity (Bot för mänskligheten) är en koral på ett språk som inte existerar, framförd av artificiella röster och med avsikten att skapa en miljö av gemenskap för människor från alla världens hörn, likvärdigt fridfull, attraktiv eller obekväm”, förklarar verkets skapare. CoH är alias för den rysk-svenske ljudkonstnären Ivan Pavlov. Ordet CoH betyder ”dröm” eller ”sömn” på ryska och kan utläsas både från det kyrilliska och latinska alfabetet. CoHs musik finns utgiven på Editions Mego, Raster-Noton, Eskaton och Rotorelief.

CoH, 2020, Sergels torg, Ljud, Frida Cornell