Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Memorabilia (Brottyta) (röd/vit)

Konstnär​Anastasia Ax
År2022
PlatsJohanneshov
Teknik/MaterialPerformativ installation
KonstprojektledarePaola Zamora
Koordinaterlat: 59.2914223 long: 18.0820382

Anastasia Ax konstnärskap präglas av en blandning av performance, måleri, skulptur och ljud. Hon använder sin kropp som utgångspunkt i brutala eller subtila kollisioner med fysiska material. Hon undersöker dekonstruktion och transformation som ett sätt att skapa nya berättelser, rasera givna föreställningar och bryta fysiska och imaginära gränser.

I performanceverket Memorabilia gjorde konstnären upp med sin förflutna praktik med resultat och ofrånkomliga spöken från de tidigare verken. Genom detta ledsagades både konstnären och publiken in i en till synes ny era. Memorabilia utgick från restobjekt och artefakter från tidigare performanceverk och studioarbete. Verket var på så sätt dels en återkoppling till Ax tidigare performanceverk, dels en frigörande ritual där det gångna bearbetades. Dessa samlade objekt presenteras i en subjektivt systematisk ordning, likt en arkeologisk utgrävning eller ett barn som organiserar en samling personliga skatter. En lättöverskådlig översikt av förflutna handlingar. En samling av minnen, det som på engelska kallas ”memorabilia”.

Under performanceverkets gång använde Ax dessa objekt på de vis hon ville eller behövde. De kunde användas som verktyg eller utlösare. Kanske speglade detta de mekanismer vi nyttjar för att ta oss framåt och förbi i livet och minnet.

Ramverket för Memorabilia var konstant, men de objekt och material som användes i verket förändrades i relation till konstnärens pågående praktik. Framförandet av Memorabilia grundades i produktionen av Ax nyss uppförda skulptur Brottyta (röd/vit), som har tilldelats en permanent plats på Väpnarplan i Stockholm.

Anastasia Ax är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och Fotohögskolan i Göteborg. Hennes verk har visats på flera svenska och internationella arenor inklusive Moderna Museet, Stockholm och Malmö, Göteborgs konsthall; BoCa, Lissabon; Neue Galerie, Graz; Reykjavik konstmuseum och MARTa, Herford. 

​Anastasia Ax, 2022, Johanneshov, Performativ installation, Paola Zamora