Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Nobel Week Lights, Södermalm

KonstnärBeierheimer Eva
År2021
PlatsSödermalm
Teknik/MaterialVideo
KonstprojektledarePaola Zamora
Koordinaterlat: 59.319695 long: 18.070904

Nobelpriset uppmärksammar och belönar framsteg inom vetenskap, litteratur och fredsarbete. Som Alfred Nobel skriver i sitt testamente är priset ämnat ”att komma mänskligheten till den största nyttan”. 2021 årets Nobelpristagare firades bland annat under Nobel Week Lights som under en vecka i december pågick på olika platser i Stockholm.

Stockholm konst deltog genom att bjuda in Eva Beierheimer som med sin konstnärliga gestaltning med titeln i form av det grafiska tecknet ”?” visualiserade startpunkten för all kunskap. Eva Beierheimer utgick från den elementära vikten av människans nyfikenhet och förmåga att formulera frågor. Nyfikenhet och specifika frågor är oftast början till nya upptäckter. Det gäller både vetenskap och forskning, men också konst som förutom att vara en källa för upplevelser även kan vara en väg till kunskap. Människans vilja att förstå sig själv och världen börjar med: vem? vad? varför? hur? var? och när? Dessa frågor är en språngbräda för inlärningsprocess, kunskapsinhämtning och upplevelser. Frågetecknet kan nämligen även ses som en symbol för ett tillstånd av förvirring, förvåning, ifrågasättande eller avsaknad av svar.

Konstverket ? projicerades som ett ljusspel på Stadsmuseets fasad mot innergården. Den rörliga bilden bestod av sammanlänkade frågetecken. Tillsammans bildade de svärmliknande överlagringar och påminde om levande organismer, där själva tecknet till slut försvann i sin egen form. I ett sparsmakat bildspråk skapade Eva Beierheimer en vindlande teckendans med en abstrakt koreografi.

Eva Beierheimer, född 1979, kommer från Österrike och är sedan 2007 bosatt och verksam i Sverige. Hon är utbildad vid Akademie der bildenden Künste i Wien, Islands konsthögskola i Reykjavik och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. I sitt skapande är hon främst intresserad av platsspecifika installationer och relationer mellan ord, tecken och bild. Beierheimer använder sig gärna av geometriska schabloner för att genom varierande upprepningar skapa abstrakta mönster. Frågetecken har spelat en viktig roll i hennes tidigare verk, bland annat i den tillfälliga installationen på Fridhemsplans tunnelbanestation samt i de permanenta skulpturerna i Vallastaden vid Linköpings universitet och på Mogärdeskolan i Vetlanda. Under de senaste åren har Beierheimer skapat ljusinstallationen Matrix på en fasad i centrala Sundbyberg. Hon ställer regelbundet ut i Sverige, sitt hemland Österrike och runtom i Europa.

Beierheimer Eva, 2021, Södermalm, Video, Paola Zamora