Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Odenplan, Huset. En plats i Europa

KonstnärMartinez Escobar, David, ​Parsberg​, Cecilia, Pauser, Erik
År2018
PlatsVasastan
Koordinaterlat: 59.3427998 long: 18.049363

Konstnärerna Erik Pauser och Cecilia Parsberg har tillsammans med arkitekterna Haval Murad och David Martinez Escobar skapat en konstnärlig gestaltning som speglar sprickor i det moderna samhället. Filmskulpturen startade sin resa under en vecka på Odenplan i Stockholm för att fortsätta på andra offentliga platser i storstäder. 

Verket Huset skildrar hemlöshet – en oönskad verklighet för alltför många. Skulpturen har formen av ett hus som håller på att sjunka ner i marken. Undersidan består av en LED-skärm där kortfilmen En plats i Europa projiceras. Den handlar om en undanskymd plats i en storstad. En plats som har blivit ett hem för arbetssökande migranter, som fallit mellan stolarna i den europeiska fria rörligheten. Berättaren är Thomas som under tre år har haft sin sovplats under en lastbrygga. Nu ska han vräkas. Han representerar de som vill göra rätt för sig: arbeta, försörja sin familj, leva ett värdigt liv. 

På ett drabbande sätt fångar konstverket viktiga frågor kring migration och grundläggande mänskliga rättigheter som påverkas av den globala politiken. Beror en människas utsatthet på individens eller samhällets misslyckanden? Verkets kraftfulla formspråk hämtar sin styrka ur den sofistikerat enkla arkitektoniska formen och filmens gripande, dokumentära innehåll. En brutal verklighet är här ett sprängstoff för konsten som speglar samhällsaktuella ämnen och synliggör sprickor i de sociala konstruktionerna. Det är konst som bränner till och som aldrig vänder blicken från de mest komplexa frågorna. 

Filmen En plats i Europa av Cecilia Parsberg och Erik Pauser ingår i dokumentärserien RÖST, en satsning av Svenska filminstitutet, SVT och Folkets bio. Johan Söderberg har klippt filmen och gjort musiken. Produktionen har fått stöd av Konstnärsnämnden och Kulturbryggan. Den har bland annat visats i Almedalen, på skolbio och filmfestivaler i Sverige och internationellt.

8–15 november 2018

Martinez Escobar, David, ​Parsberg​, Cecilia, Pauser, Erik, 2018, Vasastan