Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Tunet – ett-tu-tre

KonstnärGöransson, Astrid
År2014
PlatsVästerort
Teknik/MaterialBlandteknik
KonstprojektledareMonika Nyström

När projektledaren Monika Nyström gjorde research för konstprogrammet till Tunet, fann hon bland de boende en levande berättartradition om Råckstas historia och en varm kärlek till husets planteringar och träd.

Två växtintresserade konstnärer som båda tidigare arbetat med berättelser inom sina konstnärskap valdes därför för upp­ draget.

Astrid Göransson (f. 1956) uppdrogs att gestalta den lägre byggnad som länkar samman de olika bostadshusen.

I stället för att satsa på det mest självklara, det gemen­samma uppehållsrummet, valde konstnären att arbeta i entrén och förbindelsegången därifrån till uppehållsrummet. I gång­ens mitt skapade hon en ny mötesplats: Ett bibliotek.

Konstnären flyttade in på trygghetsboendet för att bättre lära känna de äldres önskemål. Mest efterfrågat var – mer trygghet. Igenkänning blev därför viktigt i konsten.

I entrén skapades en varmt grön donationsvägg av äldre målningar som blivit över när människor flyttat in. Här hänger nu blomsterstilleben, landskap och utsikter grupperade. Motiv de flesta av oss mött under vår uppväxt, bär med oss genom livet och efterlämnar när vi dör.

På väg till biblioteket passeras bland annat restaurangen med dubbel rumshöjd. Golv till tak reser sig här fyra ”vak­ter”, koltecknade och fixerade direkt på väggen. Vakterna är de boendes bekanta. Restauratör och andra som arbetar i huset har stått modell.

Biblioteket slutligen, en plats att kunna sitta ensam på utan att vara ensam. Förutom böcker finns en jordglob att snurra på, en griffeltavla att skriva på, ett arkiv över målningarna i entrén, en animerad film, signerad Astrid Göransson… Genom konstnärens försorg sparades fina Malmstensmöbler som annars skulle ha slängts och kläddes om i ett specialritat tyg. Upphovsman: Stefan Uhlinder. Mer om hans konst här.

Göransson, Astrid, 2014, Västerort, Blandteknik, Monika Nyström