Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Vinterutställning 2022, Urban Jewel

KonstnärAnna Berglund
År2022
PlatsVasastan
Teknik/MaterialGlas, Skulptur, Stål
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3419718 long: 18.0474077

Anna Berglund skapade ett halsband av glas- och stålkulor. Det placerades som om det var kvarglömt i Soltrappan på Odenplan. Spännet lyste upp mörkret och platsen tog sig plötsligt lite vänligare ut.

– Våra urbana och offentliga rum präglas av krav på ändamålsenlighet, de ska vara praktiska och förnuftiga. Konstens roll bör signalera det motsatta. Det vackra och sköna är en protest mot livets krav på effektivitet och användbarhet, säger Anna Berglund om verket Urban Jewel.

I sina verk, främst i glas, spänner Anna Berglund bågen för vad materialet kan utvecklas till och bli. Färg och form, främst med inspiration från 1800-talets estetik, böljar och svämmar över i hennes verk.

Anna Berglund, född 1973, bor och är verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfack, institutionen för keramik och glas. Hon har medverkat i många separat- och grupputställningar nationellt och internationellt. Bland Berglunds uppmärksammade offentliga gestaltningar finns hennes verk på Nya Karolinska Solna, EU-rådet, Lex-byggnaden i centrala Bryssel och Norrlands universitetssjukhus.

Anna Berglund, 2022, Vasastan, Glas, Skulptur, Stål, Frida Cornell