Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Vårsalongen 100 år

KonstnärBirgit Broms, Hans Wigert, Inge Schiöler, Lars Kleen, Randi Fisher, Siri Derkert, Tova Mozard
År2022
PlatsLiljevalchs, Södra Djurgården
Koordinaterlat: 59.3255285 long: 18.0960927

Under sommaren 2022 firade Vårsalongen 100 år med en stor jubileumsutställning på Liljevalchs. Stockholm konst, som ansvarar för stadens konstsamling, bidrog till denna omfattande konstkavalkad med utlån av drygt 200 verk i olika genrer.

Samlingens historia, hittills endast belyst i vissa bråkdelar, väntar fortfarande på att bli skriven. Den är dock i många avseenden sammanflätad med Liljevalchs konsthall och inte minst med Vårsalongen som varit ett viktigt tillfälle för inköp av verk. Detta bevisade inte minst den kvantitet och kvalitet av de utlån till Jubileumsutställningen som Stockholm konst stod för. Vi lånade bland annat ut verk av Randi Fisher, Siri Derkert, Birgit Broms, Lars Kleen, Inge Schiöler, Hans Wigert, Tova Mozard med flera.

Ett av utställningsrummen ägnades dessutom helt och hållet åt och fylldes enbart med verk som alla förvärvades 1969 – det historiska året när Stockholmssalongen bytte namn till Vårsalongen. 

Birgit Broms, Hans Wigert, Inge Schiöler, Lars Kleen, Randi Fisher, Siri Derkert, Tova Mozard, 2022, Liljevalchs, Södra Djurgården