Hjorthagsparken

Konstnär Ortwed,Kirsten
År 2018
Plats Östermalm
Teknik/Material Brons, Stål
Beställare Exploateringskontoret
Konstprojektledare Claes Söderquist
Koordinater lat: 59.3550118 long: 18.0880575

Kirsten Ortwed förenar organiska och artificiella former i gåtfulla konstellationer. Hennes konstnärliga gestaltning för Hjorthagsparken består av åtta bronsskulpturer där det allvarliga och det lekfulla möts.

Det största verket är sju meter i höjd och åtta meter i längd. De övriga skulpturerna varierar mellan 90 cm och tre meter i höjd. Verken bygger huvudsakligen på naturformer som kan uppfattas som en del av det omgivande landskapet. Konsten tycks vid första ögonkastet vara förbunden med jorden. Något subtilt, svårdefinierat signalerar samtidigt att verken snarare förkroppsligar en allians mellan natur och kultur, mellan en organisk utveckling och ett konstnärligt skapande.

Överraskande proportioner är ett av de grepp som Ortwed använder sig av för att addera en lekfull ton till raden av skulpturer i den långsmala parken. En förgylld äppleskrott i monumentalformat blir ett oväntat blickfång. Tankarna går till myternas och sagornas värld. Med skulpturnamn som MidasPoeten, Demonstranten, Pusher, Fy & Bi och House befolkar Ortwed det nybyggda området.

Norra Djurgårdsstaden är en stadsdel i dynamisk utveckling. Fokus ligger på miljö och hållbarhet. Området har också särskilda förutsättningar med närheten till vattnet och Nationalstadsparken med dess rika flora och fauna. Ferdinand Bobergs (1860–1946) karaktäristiska industriarkitektur i rött tegel i Gasverksområdet binds samman med den moderna stadsplaneringen. Allt detta utgör en inramning för den nya offentliga konst som allteftersom flyttar in i området.

Kirsten Ortwed föddes 1948 i Köpenhamn. Hon utbildades vid Kunstakademiet i Köpenhamn 1972–1975 och arbetar huvudsakligen med skulptur och installation. Ortwed har ställt ut världen över och har skapat en rad verk för offentliga platser. I Sverige är hon känd för monumentet Till Raoul Wallenberg på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.