One Man’s Trash Another Man’s Treasure

Konstnär Akay & Olabo
År 2022
Plats Johanneshov
Teknik/Material Installation
Konstprojektledare Paola Zamora, Stefan Hagdahl
Koordinater lat: 59.2914223 long: 18.0820382

Akay & Olabo söker skönheten i det vardagliga. De använder sig ofta av begagnade, slitna, ofta massproducerade material och ting, som de omgestaltar för att skapa något nytt. Deras projekt är materiella minnesbanker från platser som inte längre finns eller som underordnas en stor förändring.

Deras konstnärliga gestaltning One Man ́s Trash Another Man’s Treasure bestod av övergivna material från Slakthusområdet. Byggstaket, lastpallar, presenningar, banderoller och skyltar blir ett slags objets trouvés – hittade föremål som ursprungligen inte tillverkats som konst utan som konstnärerna väljer att upphöja till konst. Konstnärernas val av föremålen innebär att de tilldelas en ny funktion och ett nytt symboliskt innehåll i ett nytt estetiskt sammanhang.

Bakom pseudonymen Akay och Olabo döljer sig en konstnärsduo som arbetar överskridande med graffiti, skulpturala objekt, text och aktioner i det urbana rummet. De verkar gärna i övergivna industriområden och har bland annat skapat ett konstgalleri i en rivningslokal i Värtahamnen.